svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

ОТВОРЕНЕ ВЕНЕ СРБИЈЕ

Ефекти поплаве дугорочно, у ствари, представљају удар на српску енергетику, узимајући у обзир размере штете и угроженост рејона који су кичмени стуб енергетског сектора - Колубара, Обреновац, Костолац, при чему је немогуће да овакав симултани напад буде случајност. Ово се у теорији зове„савршена олуја", односно „напад на све објекте одједном"

Опширније...
 

Саша Гајић: ЕУ КАО НЕОФЕУДАЛНА ТВОРЕВИНА

Још је Жак Делор, са добрим разлогом, Европску Унију назвао „неидентификованим политичким објектом“[1]. Од времена њиховог почетка па до данас, евроинтеграционе процесе красе бројне противуречности не само у политичком, већ и у правно-инстутуционалном домену. Ефикасно решавање ограничених политичких циљева од генерација политичара изискивало је коришћење иновативних средстава те мимоилажење раније постојећих, конвенционалних решења које је нудио „вестфалски“ међудржавни живот.

Опширније...
 

КАКО СУ СРБИ И НЕМЦИ СПАСИЛИ МОШТИ КНЕЗА ЛАЗАРА ОД УСТАША

Kада је проглашена такозвана Независна држава Хрватска, 10. априла 1941. године, усташки режим посебну пажњу посветио је и затирању Српске православне цркве која је, не само у тим временима, остала једина установа која је како-тако окупљала свој народ. Страдало је свештенство и монаштво, храмови пустошени и скрнављени, а не једном је покољ изведен у самој цркви. Један од главних злочиначких идеолога Миле Будак рекао је да је Хрватска „држава двију вјера: католичке и исламске”. Целокупна имовина СПЦ одузета је у корист хрватске државе, а четрдесет вагона уметнички и материјално вредних предмета пребачено је у Загреб, што у ондашње музеје, што у ризнице.

Опширније...
 

Никола Врзић: РЕСТРИКЦИЈА СРБИЈЕ

Иако је углавном не видимо, поплава се из Србије још није до краја повукла, а због ње би Србија на зиму могла да буде и мрачна и хладна. Бројке су, наиме, неумољиве: прети нам несташица струје

Опширније...
 

ХЕМИКАЛИЈА КОЈА УЗРОКУЈЕ РАК ПРОНАЂЕНА У ОМИЉЕНОЈ ХРАНИ ВЕЋИНЕ ЉУДИ!

Налази се у кафи, прженим кромпирићима, односно чипсу, крекерима, хрскавом хлебу и појединој дечијој храни, односно у оним намирницама које имају доста скроба, или су изложене термичкој обради печењем и пржењем.

Опширније...
 

Јелена Гускова: РЕВИЗИЈОМ ИСТОРИЈЕ ПОКУШАВАЈУ ОКРИВИТИ СРБЕ ЗА РАТ

 

Историчар из Русије Јелена Гускова рекла је Срни да они који желе ревизију историје и износе нове „доказе“ о узроцима и разлозима почетка Првог свјетског рата, желе да српски народ буде окривљен како би се рекло да су Срби увијек криви, па и за оно што се овдје дешавало деведесетих година /20. вијека/.

Опширније...
 

Слободан Самарџић, Владимир Гвозденовић: ИЗВЕШТАЈ О ИЗБОРНИМ НЕПРАВИЛНОСТИМА НА ПАРЛАМЕНТАРНИМ ИЗБОРИМА 16.3.2014.

Од увођења вишестраначких избора крајем 1990. године до данас Србија није ваљано уредила овај кључни институт парламентарне демократије.

Опширније...
 

Ратко Паић: ОТКУДА НА БАЛКАНУ ПОПЛАВЕ, ТОРНАДА, ЦРНИ СКАКАВЦИ, БУЂЕЊЕ ВУЛКАНА...?

У последње време у Србији се десило толико много незапамћених природних катастрофа, да се оправдано поставља питање – колико су оне заправо „природне“, а у којој мери су можда производ свесне људске намере? Без обзира да ли климатско оружје заиста постоји или не, остаје чињеница да сплет необичних околности никога не може да остави равнодушним.

Опширније...
 

Мирослав Лазански: НУДИМО СЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ КАО НАЈГОРИ СЛЕПЦИ - видео

Господо, уредите своје државе. Уредите… да се Србија уреди изнутра. Нека се смањи корупција, нека се правосуђе устроји како треба, здравство, школство… Уредите државу како треба па ће Европска унија да вас позове сама, без обзира дал` се нудили или не нудили… Стално се нудимо, као неки слепци и просјаци. Ми смо стално у позицији неког мољакања, клечања на коленима, неког тугаљивог односа „примите нас без вас нема живота.. без Европске уније“.

Опширније...
 

Ратко Паић: РУСИ ДОЗВОЉАВАЈУ УВОЗ САМО СРПСКЕ СВИЊЕТИНЕ ИЗ ЧИТАВЕ ЕВРОПЕ

Иако се српска јавност одавно убеђује да једино оријентација на Европску унију гарантује уздизање домаће економије, неке чињенице говоре другачије, и то конкретно у вези свињогојства, које за Србију има традиционално велики значај још од времена Кнеза Милоша. Најједноставније речено – у Европи је забрањен увоз свињетине из Србије, а Русија сасвим супротно – из читаве Европе дозвољава увоз једино српске свињетине. Да ли већ тај податак довољно говори сам за себе?

Опширније...
 

Владимир Димитријевић: СПОМЕНИК ЦАРУ МУЧЕНИКУ НИКОЛАЈУ У БАЊАЛУЦИ И ПРАВОСЛАВНА ОБНОВА

ЧУДО У БАЊАЛУЦИ

Субота, 21. јун 2014, биће датум записан златним словима у историји србско – руског пријатељства. Тада је, наиме, у самом центру Бањалуке откривен споменик Цару Мученику Николају Другом Романову. Откривању споменика је присуствовао велики број званица из Русије и Републике Србске. Помоћник председника Руске Федерације, Игор Шчогољев, рекао је да је споменик цару Николају Другом у Бањалуци први који је подигнут на територији неке европске земље. "Одајемо признање председнику Републике Српске Милораду Додику за ту иницијативу и подршку коју је дао у реализацији пројекта. То је веома симболичан гест који подвлачи дугогодишње пријатељске везе између руског и српског народа у нашем свету, који нимало није једноставан", истакао је Шчогољев(1).

Опширније...
 

СРПСКО ЗДРАВСТВО НАЈЛОШИЈЕ У ЕВРОПИ

Према истраживању обављеном за потребе Европског парламента, српско здравство је на последњем 35. месту. На основу доступности, квалитета и брзине здравствених услуга оцењује се здравствени систем.

Опширније...
 

ПРИЧА ЧЛАНА САТАНИСТИЧКЕ СЕКТЕ: РИТУАЛНА СИЛОВАЊА, УБИСТВА, ДРОГА...

Ритуална силовања, убиства, иницијације, црне мисе само су део искуства младог Загрепчанина који тврди да је три месеца био члан секте у околини Загреба.

Опширније...
 

ПО ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ ВИШЕ ПЕНЗИОНЕРА НЕГО ЗАПОСЛЕНИХ!

Према подацима Министарства финансија, милион људи треба да издржава 1,69 милиона пензионера и 800.000 незапослених. У Србији има више пензионера него радника – то су потврдили и последњи подаци Министарства финансија о броју запослених.

Опширније...
 

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: СЛЕДИТИ ДЕЛА ЈУСТИНА И НИКОЛАЈА

Патријарх Иринеј позвао је, приликом преношења земних остатака Јустина Поповића у нову цркву, вернике да следе пут Аве Јустина и владике Николаја Велимировића.

Опширније...
 

Митр.Филарет Вознесенски: БЕСЕДА О ПОСТУ ПРЕД ПЕТРОВСКИ ПОСТ

О неопходности испуњавања црквених закона и устава (типика)

Данас су настала нарочита времена, возљубљена браћо! Нарочита зато што, ако упоредите садашње време са оним што је било раније у Мајчици Русији (на Руси-Матушки), ми видимо скоро потпуну супротност од онога. Ево, сада иде Петровски пост.

Опширније...
 

ПОД ПРИТИСКОМ АМЕРИКЕ: ЕУ ДОЗВОЛИЛА ГМО, НА РЕДУ ЈЕ СРБИЈА

Револуционарна одлука ресорних министара прети да значајно промени слику генетски модификованих биљака на европским пољима. Окупљени у Луксембургу, министри ЕУ у чијем портфељу је заштита човекове околине, после петнаест година натезања и четири године преговарања, сагласили су се у четвртак поподне да прерогативе о забрани узгајања ГМО препусте свакој чланици.

Опширније...
 

АРАПСКА БРАЗДА НА БАЧКИМ ЊИВАМА

Сивац – Њиве ПП „Бачка“ у Сивцу преузеће Арапи кроз заједничко привредно друштво наше државе са компанијом „Ал Равафед“ из Абу Дабија. У „Бачкој“ су званично обавештени да ће „Ал Равафед“ почети да обрађује оранице сивачког комбината од 1. октобра, на површини од 2.215 хектара.

Опширније...
 

Владимир Димитријевић: МОЖЕ ЛИ НЕМАЧКА БИТИ САВЕЗНИЦА СРБИЈЕ?

Те битанге би требало натерати да поклекну

Кајзер Вилхлем Други о Србима 1914. (1)

СРБИЈА И НЕМАЧКА У САВЕЗУ?

Када је председник Владе Србије Александар Вучић недавно посетио Немачку, дао је изјаву да су Србија и Немачка од сада савезнице (2). У домаћим медијима, његова посета је приказана као епохални догађај, али, у суштини, то је било само слушање наређења Берлина да се спроведе „нормализација односа са Приштином“ и реформе од којих Србија једва да ће имати користи, а чији је циљ успешнији продор немачког капитала у нашу земљу (3).

Опширније...
 

Др. Борислав Д. Гвоздић, Др. Илија Кајтез: ХРИШЋАНСКА-ПРАВОСЛАВНА ЕТИКА О НЕКИМ ПИТАЊИМА РАТА И РАТОВАЊА

Постоје ли околности када је хришћанину допуштено да убије човека; може ли хришћанин, чак и у рату, мирне савести да одузме живот другом човеку? То је за хришћанску – православну цркву свеактуално питање, како у прошлости, тако и данас, а свакако ништа мање и убудуће.

Опширније...
 

СТРАХ ОД ПРИНЦИПА

У суботу је била 625. годишњица боја на Косову и стота од сарајевског атентата. Нисам се тада бавио ни једном ни другом, јер сам у том часу био на скупу поводом 200 година од доласка првог Србина у Америку, у Филаделфији.

Опширније...
 

ИНТЕРЕСИ ВЕЛИКИХ СИЛА У УКРАЈИНИ И РУСИЈА НА РАСКРШЋУ

Ова анализа посвећена је проблематици украјинске кризе са тачке гледишта свих релевантних актера.

Пређимо на актере украјинске кризе. Најједноставније гледано, то су САД, као иницијатор кризе, који је повукао први потез и ефектно диктира темпо одвијања догађаја, Русија у одбрамбеној улози, која покушава да пронађе најбољу стратегију којом би осујетила почетне потезе САД, ЕУ као троугао Немачке, Француске и Британије и, наравно, власт у Кијеву и руководство Луганске и Доњецке Народне Републике.

Опширније...
 

Емир Кустурица: ГАВРИЛО ПРИНЦИП ЈЕ ВЕСНИК СЛОБОДЕ, ЧОВЕК КОЈ ЈЕ ДОНЕО СЛОБОДУ РОБОВИМА

Кулминација прославе стоте годишњице Сарајевског атентата која ће се одржати у Андрићграду биће перформанс у којем ће се Гаврило Принцип са анђеоским крилима спустити са неба и убити Франца Фердинанда. О значају пуцња који је пре једног века означио крај епохе, слободарству Младе Босне и савременим погрешним интерпретацијама историјских чињеница за „Политику” говори прослављени редитељ Емир Кустурица, идејни творац пројекта Андрићграда.

Опширније...
 

Св. Владика Николај: БЕСЕДА НА ВИДОВДАН 1940.

Отаџбина је оно на што нас данашњи дан упућује да мислимо. Црква наша говори нам о две отаџбине. И Косовска епопеја понавља и потврђује визију цркве, визију двеју отаџбина. Земаљска и небесна отаџбина. Царство земаљско и царство небесно.

Опширније...
 

ОПРЕЗ ПРИ КУПОВИНИ ОВИХ НАМИРНИЦА

Десет најопаснијих отрова се налазе у овим намирницама, зато веома опрезно при куповини истих! Сваке године у развијеним земљама бележимо готово милијарду случајева тровања храном, понекад и са смртним исходом.

Опширније...
 

Никола Врзић: СЕРГЕЈ, ЏО И СРБИЈА

Срдачни осмеси и загрљаји пријатеља, које је српска јавност видела овог понедељка и уторка када је у званичној посети Београду боравио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, изгледа, нису били ни вештачки ни намештени само за камере. „Били су то заиста искрени, братски разговори“, сумирао је утиске о посети руског шефа дипломатије, у разговору за „Печат“, учесник једног од разговора које је Лавров у Београду водио са својим српским колегом Ивицом Дачићем, председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.

Опширније...
 

Мирослав Лазански: ТОНИ БЛЕР ЈЕ ЧОВЕК ЖЕДАН КРВИ – ЗАГОВАРАО ЈЕ НЕ САМО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ, ВЕЋ И КОПНЕНУ ИНВАЗИЈУ

Неке ствари се кажу, а неке се догађају. Не бих сада детаљисао како је Тони Блер био главни заговорник не само бомбардовања СР Југославије 1999. године, већ је био и предлагач и најжешћи присталица копнене инвазије на нашу земљу, чему се тада успротивио чак и Пентагон. Тони Блер је тада предложио да пошаље око 100.000 људи у напад, практично скоро целу копнену војску Велике Британије. О томе колико је тада лагао око Косова, а касније да „ирачке ракете с атомским бомбама могу да погоде Лондон за 15 минута“, постоји документација. Но, лагање је суштина политике и не бих овде о томе.

Опширније...
 

Јегор Холмогоров: РУСИ ЧЕКАЈУ СВОГ МОЈСИЈА ДА ИЗ УКРАЈИНЕ ИЗНЕСУ СЕБЕ И СВОЈУ ЗЕМЉУ

Нама није потребно ни њихово злато, ни њихова прворођена мушка деца. Русима је потребно да напросто оду, поневши са собом једино своју имовину, то јест – своју земљу. Њима ништа више од тога није потребно, а за то нам треба свој – руски Мојсије.

Опширније...
 

Никола Врзић: ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ЗЕМЉА КОЈОМ ВЛАДАЈУ СТРАНИ АМБАСАДОРИ?

У Србији о свему треба да се одлучује у српском парламенту и у органима који су за то надлежни… И нема шансе да ми пристанемо на било шта што није у нашем интересу. И постоји једна мала мистификација и у нашим медијима, отприлике – ја се чудим кад то читам сваког дана – отприлике: кога подржавају Американци, кога подржава Европа, кога подржава Русија? Какве то има везе, питање је кога подржавају људи који живе у тој земљи. Какве то има везе, за неку политичку реалност неке земље, кога неко са стране сад подржава?

Опширније...
 

Биљана Живковић: ЈАСЕНОВАЦ ЛОГОР СМРТИ – НАЈЦРЊЕ СРПСКО СТРАТИШТЕ И НАЈМОНСТРОУЗНИЈЕ МЕСТО ЗА УНИШТАВАЊЕ БУДУЋНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА

Јасеновац, логор смрти у Независној Држави Хрватској јесте најмонструозније место за уништавање младости и будућности српског народа. И сви концентрациони логори у НДХ. Они ни по чему не заостају по ужасима које је јеврејски народ претрпео у фашистичкој Немачкој, широм Европе у току Другог светског рата.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: „ЈЕРЕТИК“ ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ ПРОТИВ ХАШКЕ „ИНКВИЗИЦИЈЕ“

Контрола ума и сламање људи

Сведоци смо да се Хашки трибунал уместо објективног суда инструментализовао у средство међународне доминације САД, уз примену свих облика модерне инквизиције. Хашки трибунал не само да је дефинисан као политички суд, он је постао оружије неколико држава који преко СБУН обликују нови модел права са пројектованом правдом.  Срби и Србија су у Хашком трибуналу представљени као „лоши момци“ и као највећи кривци за мир на Балкану и у Европи после II светског рата.

Опширније...
 

Игор Силецки: ЈУЖНИ ТОК КАО ТАОЦ: ЕУ РЕШИЛА ДА КАЗНИ РУСИЈУ

Ко је у Европи газда? Ако је раније неко и имао илузије поводом самосталности Старог Света, данас су се оне расејале коначно. Амерички политичари путују у Европу као на посао: у Бриселу наредбе раздају, шетају се по украјинским мајданима, у Саветима безбедности ”независних” држава заседају.

Опширније...
 


Страна 198 од 237

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Ко је присутан

Имамо 75 гостију на мрежи
koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 6197569

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.