svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ УРЕДНИКА БРИТАНСКОГ ЛИСТА ЕДВАРД ЛУКАС СМАТРА ДА БРИСЕЛ ЧЕКА ПОРАЗ И ПОВОДОМ ЈУЖНОГ ТОКА

110318 lucas3THE ECONOMIST: Мораћемо да се навикавамо на водећу улогу Русије у Европи

По Лукасовом мишљењу, све иде ка слабљењу и NATO и ЕУ. На крају ће Европљани морати да се „навикну на свет у којем Русија игра главну улогу у регионалној и европској безбедности“, или ће покушати да преживе у условима економског рата са Москвом, односно - без руског гаса

„Ако све ратоборнији Путин почне да маше својом нуклеарном сабљом, Запад ће се највероватније уплашити и повући назад. Тако неће бити никаквихексплозија. Биће само понижавајући губитак поверења у NATO - назовимо тонуклеарним јецајем“ - закључује уредник међународног  сегмента The Economist

Опширније...
 

Настављени завршни радови на споменику Браничевцима (22.000) страдалим у ратовима 1912-1918

009-mГИНУЛИ СУ НА БОЈИШТИМА, УМИРАЛИ ПО БОЛНИЦАМА И УБИЈАНИ У ЛОГОРИМА
 
Споменик се гради на основу резултата седмогодишњег истраживања, које су обавили Предраг Мирковић, Милан Симић и Живислав Антонијевић. Резултати тог рада саопштени у тротомној књизи Српски ратни поменик - Браничево 1912-1018
 
 
 
 
Опширније...
 

Проф. Др. Милан БРДАР: ПЕТИ ОКТОБАР ЈЕ БИО ПОБУНА ДРУГОСРБИЈАНАЦА ПРОТИВ СРБИЈЕ

milan-brdar-mПроф. др Милан Брдар је предавач на Факултету за културу и медије Мегатренд универзитета у Београду, бивши председник Српског филозофског друштва, уредник у многим часописима, научни сарадник Института друштвених наука у Београду, аутор многобројних награђених књига и човек који јавно говори „без длаке на језику" Прецизност којом „скенира" друштвена и политичка догађања, а потом моћ њиховог разазнавања и критичке анализе биле су повод да са проф. Брдаром за Геополитику разговарамо о актуелној ситуацији у Србији и геополитичким збивањима у свету.

Разговор водила: Невенка Стојчевић

Опширније...
 

Владимир КРШЉАНИН: ДОЛАСКОМ РУСКОГ ЛИДЕРА У БЕОГРАД БИЋЕ ОЈАЧАНО И ОХРАБРЕНО СВЕ ЧАСНО И ДОСТОЈНО У НАМА И МЕЂУ НАМА

thИзађимо масовно да поздравимо Владимира Путина, чак и ако нас буду ометали

Путин не долази због недостојних евроатлантских улизица, него долази због заједничке победе и зато што зна да су српска свест и вера живе

Опширније...
 

Душан ПРОРОКОВИЋ: Време пута без повратка

oklopnaНе знам када ће изјава Штефана Филеа ући у антологију савремене балканске политике. Да ли ће то бити за пет, десет или двадесет година? Али, сигурно је да ће бити доста цитирана. Штефан Филе је одржавање „Параде поноса“ у Београду назвао „прекретницом у савременој историји демократске Србије“.

Опширније...
 

Људе трују као пацове

sevarИстраживачи са Универзитета Калифорнија у Дејвису тврде да су домаће животиње које једу генетски модификовану храну подједнако здраве као друга стока. Они се позивају на истраживање за које наводе да је трајало 30 година. Међутим, професор Пољопривредног факултета у Земуну др Миладин Шеварлић каже да то није тачно.

Опширније...
 

Душан Пророковић: Циљеви англосаксонске геополитике на Балкану 1914-2014.

prorokovicУ годинама после Првог светског рата, у Србији је настала изрека: сачувај нас Боже од пријатеља - од непријатеља ћемо се сами одбранити! Током решавања Источног питања и бурних деценија у другој половини ХIХ века, Србија се углавном појављује као „део проблема" за западне силе и „реметилачки фактор" по њихове геополитичке интересе. Још је раније, на почетку Првог српског устанка, чувени француски министар спољних послова Шарл Морис Таљеран успоставио дијагнозу „српског проблема", саопштивши тада турском посланику у Паризу „да се не сме допустити да тако велико становништво, на стратешки тако значајном положају добије своју државу силом отету од султана".

Опширније...
 

КАМЕРОН ОБЕЋАО ОДНОСЕ СА ЕУ КОЈИ ЋЕ ЗА БРИТАНИЈУ БИТИ ПОВОЉНИЈИ ОД САДАШЊЕГ ЧЛАНСТВА

kameron r 123Камерон позвао Британце да гласају за излазак земље из ЕУ

„Не бих ни покретао питање изласка из ЕУ кад то не би било повољно по нашу земљу. Ја сам патриота и све што чиним – чиним из љубави према својој земљи. Желим да наша нација буде моћна и горда и да сама управља собом” – нагласио је Дејвид Камерон

Опширније...
 

Сребранка Томић - веома занимљив текст и за ученике и за наставнике и за родитеље

Srebranka Tomic mРеч директора

Tекст је објављен у једном од најбољих школских листова у Србији "Летопису Основне школе у Божевцу".

Млади брачни пар уђе у најбољу продавницу у граду. Муж и жена дуго су посматрали шарене играчке поређане по полицама. Било је ту лутака које се смеју и које плачу, електронских игара, минијатурних кухиња. Нису се могли одлучити. Приђе им продавачица.

„Видите", објашњавала је жена, „ми имамо малену девојчицу, али обоје смо одсутни по цео дан, а често и увече."

„Реч је о девојчици која се ретко смеје", наставио је човек. „Хтели бисмо јој купити нешто што ће је усрећити", поново ће жена, „и онда када нас нема... нешто што ће је веселити кад буде сама." „Жао ми је", насмеши се љубазно продавачица. „Ми не продајемо родитеље!"

Опширније...
 

ГЕОРГИЈ ПАНКРАТОВ О КОРУМПИРАНОМ ОЛОШУ, АМЕРИЧКОМ НОВЦУ И СИРУ-ПАРМЕЗАНУ...

m626543РУСКИ ПИСАЦ УЧЕСНИЦИМА „МАРША МИРА“: „Штета што живите на свету!“

Стално слушам да се води рат између Америке и Русије, за чију сцену је изабрана територија бивше Украјине. Не оспоравам учешће „страних партнера" у текућим догађајима, међутим, говоримо отворено: нас не бомбардују, сада се води, не најстрашнији, него важан рат унутар нас самих, унутар руског друштва.

Од тог рата зависи веома много да бисмо га игнорисали живећи у лажном уверењу да „они немају шансе", да је „читава Русија против њих", да „њих има веома мало". Мржња увек има шансу. И што је страшније од свега - то је управо њихова искреност са којом нас мрзе.

Опширније...
 

ОД ДОСАД НЕИЗВОЂЕНОГ ТЕКСТА АЛЕКСАНДРА ОБРЕНОВИЋА РУПА БОЖЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ НАПРАВИЛО ХИТ

Picture-138mmНЕПРОЛАЗНА СЛИКА ВЛАСТИ И ЊЕНЕ ЕЛИТЕ

 

Квартет изврсних глумаца који су чинили Валентино Вале Ољача, Мирјана  Игњатовић, Славољуб Ивић и  Вујадин Милић , уз подршку осталог дела ансамбла, од почетка до краја представе изазивали су одушевљење публике. Представу је режирао Саша Латиновић

                      

Текст и снимци: Предраг Мирковић

Опширније...
 

Управо је изишла из штампе књига која се у много чему разликује од досадашњих уџбеника

Gajenje-dom-zivotinjaДр. Милојко Урошевић, Мати Атанасија: ГАЈЕЊЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА

 

Из пера Др Милојка Урошевића, стручњака ветеринарске медицине и мати Атанасије Рашић, а у издању манастира Рукумија, управо је изишла из штампе изузетно опремљена књига под називом „Гајење домаћих животиња уз помоћ научних и традиционалних знања“. Аутор књиге је Др Урошевић, док је м. Атанасија приређивач и покретач овог подухвата.

Опширније...
 

Александар Павић – Прво примењујте Устав на КиМ, па ћемо онда о геј паради


pavicОвих дана су, као део никад јачег притиска да се одржи тзв. геј парада, многима одједном пуна уста – Устава. Истог оног Устава који се доскора третирао са највећим презиром, што од стране дојучерашњег премијера а садашњег министра спољних послова, што од стране „независних“ медија, што од стране оних који би да га, по страној мери и диктату, мењају.

Опширније...
 

СРПКИЊА КОЈА ЈЕ КАО ДЕТЕ БИЛА У УСТАШКОМ ЛОГОРУ

delic zorka1ПРЕТВАРАЈУ НАС У ГЕНОЦИДНИ НАРОД ОНИ КОЈИ СУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

 

Београд – Ако бисмо покушали да опишемо живот седамдесетшестогодишње Загорке Скиба из Копривне, прве речи гласиле би – живи сведок ужаса два најцрња стратишта Срба, Јасеновца и логора за српску децу, Јастребарског. Зорка, тада петогодишња девојчица, изгубивши оца и мајку, преживела је страхоте које човек не може да наслути ни у најцрњим мислима.

Опширније...
 

Јелена Гускова: Власт у Србији ће признати независност Косова, Србија никад неће постати чланица ЕУ

guskovaБЕОГРАД - Руска историчарка Јелена Гускова изјавила је данас да Србија није крива за избијање Првог светског рата и да постоје "извори који говоре" да је Аустроугарска знала да се припрема сарајевски атентат, али да га није спречила како би тај догађај искористила за повод за објаву рата.

Опширније...
 

Бриселски споразум води исељавању са КиМ преосталих Срба

skupstina APKiMЗАКЉУЧЦИ ПЕТЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ОДРЖАНЕ У К. МИТРОВИЦИ

СКУПШТИНА Аутономне покрајине Косово и Метохија састала се пети пут и утврдила девет закључака.

Опширније...
 

Зејнел Зејнели: Ко претерује, Србија или њене мањине

Zejnel-ZejneliНисам мислио да пишем текст на тему Србија и права мањина које живе у овој држави, која још увек не зна где се простиру њене границе, чије је Косово, којим се језиком говори, писмом пише, шта је важније чирилица или латиница, у којој је инциден т,,акцидент'', у којој се у новинама и телевизијама може прочитати и чути, када се за одборника говори да је ,,већник'', за СО да је ,,локални парламент'', да је локални секретар ,,локални министар'', да је, увек најважније питање ко је кога убио, где је нека гола старлета летовала, где се не одузима имовина онима који дугују милјарде за неплаћени порез, неисплаћене плате, а где они који су у три јака управна одбора још и запослени или пензионери или инвалидски, предлажу и по тридесет одсто мање пензије, где такве мере подржавају и они који имају по 150 хиљада плате, због којих већ месецима стрепе пензионери, који су каква таква примања зарадили, где је забрањено запошљавање у јавном сектору, а оно и даље траје...и где се мало ко у власти узбуђује, када улицама Новог Пазара прођу униформисани верници, који на челу са Зукурлићем и Угљанином иду на поклоњене сараднику фашиста, која иначе данима процењује степен безбедности за одржавање ,,Параде поноса''.

Опширније...
 

Бањалука -- Председник Републике Српске Милорад Додик састаће се с руским председником Владимиром Путином приликом његове посете Београду, која је заказана за 16. октобар.

3134125 dodik-tМилорад Додик: Владимир Путин ме је лично позвао да се састанемо приликом његове посете Београду 16. октобра

Додик је изјавио да га је Путин лично позвао на састанак у Београд.

 

Опширније...
 

Борис АЛЕКСИЋ: Дивљи запад у Србији

Сs26700рбија је протекле недеље почела све више да подсећа на Дивљи запад, а средства јавног информисања су неочекивано забележила промоцију „новог шерифа у граду.“ За све се побринуо свршени историчар са Универзитета Пенсилванија - у Србији познатији као амбасадор Сједињених држава - Мајкл Кирби. Давно је Кирби дипломирао историју, али је зато у Немачкој током деведесетих година прошлог века, радећи конзуларне послове за подручје земаља бившег СССР-а добро изучио антируску пропаганду. И ево резултата.

Опширније...
 

Говор којим је Путин послао поруку владарима света

s26889„У Русији нећете проћи“

Москва – Није чудо што га је Форбс означио као најмоћнију особу на свету! Путин на првом месту штити националне интересе Русије, па онда размишља о другим проблемима.

Опширније...
 

РАЗБИЈАЊЕ НОВОРОСИЈЕ НЕОПХОДАН ЈЕ И НАЈВАЖНИЈИ УСЛОВ ЗА СВРГАВАЊЕ ПУТИНА И ОРГАНИЗОВАЊЕ РУСКОГ МАЈДАНА

duginДУГИН: Путин је осујетио велику америчку игру „Евроазијски Балкан”

Више пута говорио да Бжежински сматра да је „шах –игра за једног, а не за двоје”. Он је подржавао други мандат Дмитрија Медведева управо због тога што му Медведев на председничкој дужности не би сметао да игра партију „Евроазијски Балкан” 

На Криму је постало јасно да се са друге стране шаховске табле (са руске стране) појавио играч који не зависи од САД. То је уплашило многе у Вашингтону. И не само у Вашингтону

У борби за Новорусију главно оружје у рукама САД, заједно са марионетским режимом у Кијеву и санкцијама против наше земље, постала је „шеста колона” у самој Русији (олигархат, прикривена агентура западног утицаја у државном апарату, медијима и експертским друштвима). Преко ње је Вашингтон отпочео кампању широких размера за „обуздавање Путина”

Опширније...
 

Руси у Карском мору открили лежишта нафтe равна ресурсима Саудијске Арабије

burov 123aНАПРАВИЛИ ВЕРТИКАЛНУ БУШОТИНУ ДУБИНЕ 2.113 МЕТАРА - НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ ДУБИНА МОРА 81 МЕТАР

Континентални праг (шелф) Русије је највећи извор неистражених резерви угљоводоника на свету, чији су перспективни ресурси 13 пута већи од резерви Северног мора и Мексичког залива заједно.

Опширније...
 

Јован Павловић: Терет тржишне трансформације

jovan pavlovicТржишна привреда са материјалним напретком, прогресом и развојем које неумољиво подстиче а од којих заправо зависи, изискује и непрестано ширење опсега сопственог деловања. Зарад одржавања привида функционисања, неопходно је непрестано повезивање мањих тржишта у већа те константно територијално проширење тржишног обрасца. Без те претпоставке, привреда стагнира јер крупни капитал губи мотивацију за нове инвестиције.

Опширније...
 

Ранко ГОЈКОВИЋ: АМБАСАДОРИЈАДА

ranko-GojkovicАМБАСАДОРИЈАДА
(Или - Србин зна шта се крије иза ваше содомије)


Када не би знали да се познати српски сатиричар Радоје Домановић упокојио почетком ХХ века (1908. године), многи би могли помислити да се његова јетка сатира односи на српску данашњицу. Тешко је и замислити шта би тек овај сатиричар писао о данашњој српској државној политици и и њеним политичарима, али је сигурно да би данашња Србија у сатиричним причама могла променити име. Тако би се уместо Радојевог назива "страдија", савремена Србија могла комотно назвати "амбасадија". Шалу на страну, пошто се последњих година поједини западни амбасадори понашају као самодршци земље Србије, није на одмет мало продискутовати о неким њиховим скорашњим изјавама и на једном месту приказати, једноставним речима, суштину политике Запада према Србији. Та политика би се у једној реченици могла описати као "приморавање на самоубиство", а ниже ћемо покушати дати мало шире објашњење ове политике.

Опширније...
 

Славка КОЈИЋ: ПРЕДМЕТ: ОБАВЕШТЕЊЕ О РАЗЛОЗИМА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ДЕТЕТА И РАЗЛОЗИМА ЗА ЛИШЕЊЕ РОДИТЕЉСКОГ ПРАВА

s26750Обавештење Јавном тужилаштву поводом употребе деце у промовисању геј параде

ПРВО ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

11000 БЕОГРАД, Савски Венац, Савска 17а

 

ПРЕДМЕТ: ОБАВЕШТЕЊЕ О РАЗЛОЗИМА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ДЕТЕТА И РАЗЛОЗИМА ЗА ЛИШЕЊЕ РОДИТЕЉСКОГ ПРАВА

ДАВАЛАЦ ОБАВЕШТЕЊА: Којић Славка

Опширније...
 

ПРВА ПРОМОЦИЈА СВА ТРИ ТОМА СРПСКОГ РАТНОГ ПОМЕНИКА У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ

Pomenik 3 MОВО ШТО САМ ВЕЧЕРАС ЧУО И ДОЖИВЕО МОЖЕ БИТИ ПРИМЕР МНОГИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ

 

   Под покровитељством библиотеке у Малом Црнићу, која носи име највећег стишког песника Србе Митића, одржана је прва из низа предвиђених промоција књиге Српски ратни поменик – Браничево 1912-1918. Предрага Мирковића, Милана Симића и Живислава Антонијевића у оквиру научног скупа који је водио истакнути историчар Др. Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

Опширније...
 

ОПАСНЕ ИГРЕ МУФТИЈЕ ЗУКОРЛИЋА И ЈЕДАН ДОСТОЈАН ОДГОВОР

Marsirala-muftijina-vojskaМАРШИРАЛА МУФТИЈИНА ГАРДА

Као својеврстан одговор, коментар или наставак виртуелног дијалога са темама и садржајем текстова које објављује „Печат", на адресу " Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели " стижу писма, идеје и подстицаји читалаца. Објављујемо ово изузетно писмо, заправо осврт на једну актуелну тему нашег читаоца из Краљева - Славољуба Васојевића

Опширније...
 

Часлав Кузмановић - Зашто ће Србија бити гладна

s26553Поткопавање прехрамбене безбедности становништва Србије дуже од деценију протиче несметано. Распродаја најкрупнијих земљишних организација са најплоднијом земљом странцима, недостатност у производњи семена, страни трговачки ланци, сиромашење сељака и небрига за село за резултат ће пре или касније имати недостатак и неприступачност хране, даклеглад.

Опширније...
 

Митрополит Серафим: Усвајањем “Закона против расизма” држава преварила Цркву

serafim-pirejskiИсти процеси одвијају се у земљама које су се придружиле или чекају придруживање Европској унији: „Закон против дискриминације“ већ је усвојен у Грузији, а сада и „Закон против расизма“ пролази у Грчкој. Њихови садржаји су практично идентични. Црква се противи овим законима, али тешко да ће то нешто променити.

Опширније...
 

КИРИЛ: Русија не може бити ничији вазал, Русија је посебна цивилизација

patrijarh-kiril-1391377066-438885ПОГЛАВАР РПЦ ПОСЕТИО У КОМСОМОЛСКУ НА АМУРУ ЧУВЕНУ ФАБРИКУ АВИОНА „СУХОЈ”

У 21. веку, ако не буде јаке вере, претворићемо се у бездушне роботе и уништићемо људску цивилизацију… Што се више развијају технологије, то је више потребно ослањати се на духовност — упозорио је руски патријарх

Опширније...
 

СЛОБОДАН РЕЉИЋ: Медији су фаланга владајуће класе

slobodan-reljic-oРазговарао НИКОЛА ВРЗИЋ

Фотографије МИЛАН ТИМОТИЋ

Још откако смо и сами постали мете пропагандног рата током деведесетих година прошлог века, тај рат некако преживели, али смо његове жртве ипак постали, ми у Србији почели смо да се ослобађамо илузија о постојању слободног и независног новинарства на Западу који нам је некада био и узор и (не)достижни сан. Све медијске обмане које су уследиле - од непостојећег ирачког оружја за масовно уништење до искривљене слике украјинске стварности коју посматрамо током ових десетак месеци - то су ослобађање од илузија учинили још и бржим.

Опширније...
 

ШТА ЈЕ СРПСКИ МИНИСТАР РАДИО НА САМИТУ НАТО

iskenderovЖалосно што ће „перспективе сарадње” са Србијом НАТО одређивати самостално, па ће оне бити веома опасне

 

ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ

 

Опширније...
 


Страна 195 од 237

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Ко је присутан

Имамо 78 гостију на мрежи
vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6197549

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.