svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Милорад Екмечић: ИСТИНА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ

Нити нешто славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века поново покушава обновити

Да ли данас нешто славимо, или у духу покушавамо да обновимо једну трагедију која нас је опет снашла? Нити славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века, поново покушава обновити. Двестогодишњица стварања Сједињених Држава Америке (1976) праћена је једним великим светским конгресом историчара у Сан Франциску. Два века од Француске револуције,

Опширније...
 

Јован Павловић: ПРОСВЕТНИ ПРОЈЕКТНО ПРОПАГАНДНИ ПРОГРАМ

Реформаторима српског образовања коначно може да се постави званична дијагноза акутне шизофреније. Пре него је крају приведено саображење лика школског англосаксонском узору, одлучно се креће на ново „поклоничко“ путовање на далеки север.

Опширније...
 

Бранко Драгаш: СЕЛФИ ЛОБОТОМИЈА

Селфи. Реч године. Проглашена од стране уредништва чувеног енглеског Оксфорд речника. Реч се употребљава за властите фотографије коју поставите на друштвене мреже. Усликате се преко мобилног и слике качите на свим друштвеним мрежама. У свим ситуацијама, позама, приликама и догађајима. Сваки тренутак вашег живота.

Опширније...
 

Џон Фејган (биолог): ГЕН СОЈЕ, ГЕН АЈНШТАЈНА, ГЕН ОБМАНЕ...

Гмо - то је прича о новцу и моћи, заступници идеје o неопходности увођења генетичког инжењеринга у производњу хране схватили су да, уколико би могли, на пример, да продају ген Ајнштајна или ген неког од највећих фудбалских играча- могли би да зараде вртоглаве своте новца; реч је о огромном тржишту, реч је о манипулативној моћи, о великом бизнису.

Опширније...
 

КОД ПАНЧЕВА ОТКРИВЕН ГРОБ СТАР 4.500 ГОДИНА

Темељи средњовековне цркве и испод њих гроб из бакарног доба, стар око 4.500 година, откривени су у близини Панчева. Тада око Панчева није било насеља, па стручњаци претпостављају да је реч о номадском племену.

Опширније...
 

Драган Милашиновић: ПОСТ-ИЗБОРНА КАМПАЊА СРПСКОГ РЕЖИМА

Када је, пред крај изборног дана, тог 3. новембра, постало јасно да српски властодршци и њихови црни емисари нису успели да преваре народ, те да ће се одзив Срба са северног Космета на шиптарске изборе мерити једноцифреним процентима, десило се (о, каквог ли чуда!) нешто што је одложило обелодањивање дебакла политике однарођеног српског режима према Космету.

Опширније...
 

Жељко Цвијановић: УКАЗИВАЊЕ СРПСКЕ АЛТЕРНАТИВЕ

Ако српска политичка класа не препозна алтернативу, можда ће алтернатива препознати своју политчку класу

После десетак дана пресинга, какав од Руса у Србији није виђен деценијама, на видело су изашле две важне ствари. Прво, безмало цела ова генерација српских политичара толико је безнадежно обележена притисцима и насиљем, које трпи већ две деценије, да је то међу њима постао једини разумевајући код. Наиме, док су саобраћали са једином великом силом која од њих за то време није

Опширније...
 

Ненад Кецмановић: РАХМЕТЛИ АЛИЈА ДЕЦЕНИЈУ КАСНИЈЕ

Чиме је то Алија Изетбеговић за живота задужио своје сународнике па да га и данас толико хвале и славе? На недавним комеморативним манифестацијама поводом десет година од смрти (19.10.) чуле су се оде о оснивачу СДА, вођи националног покрета, команданту у рату, председнику у миру... Наравно, о мртвима све најбоље, али шта би показала објективна анализа Алијиног политичког учинка?

Опширније...
 

Десанка Максимовић: БАЛКАНАЦ

 

 Не стидим се што сам,
како ви велите,
варварин са Балкана,
тла прљавштине и буре.

Опширније...
 

Предраг Мирковић: ВРАЊЕВАЦ ПОСЛЕ СТО ГОДИНА - фото

КАКО СМО ГРАДИЛИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЈУНАЦИМА

Мада радови нису још потпуно завршени, пред спомеником на Врањевцу, импозантним делом архитекте Живорада Животића, окупили су се представници општина Браничевског округа, привредници и  дародаваци из народа – добротвори у овом великог подухвату – да виде каквим је плодом уродила њихва помоћ и да се поклоне жртвама.

Опширније...
 

Зоран Милошевић: БЕЗОБРАЗНО ДЕТЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Mађарска је ушла  у Европску унију и за десет година доживела катастрофалан пад: производња хране опала је  за 9,5 пута, а  производња намењена властитој држави је потпуно уништена, јер није испуњавала "европске стандарде"; број незапослених порастао је на 55 процената, а Влада је скратила давање помоћи незапосленима са 6 на 3 меседа да би ММФ дао кредит Мађарској; од десет милиона становника четири милиона је сиромашно. Тако стање довело је до масовних протеста Мађара па и паљења застава Европске уније.

Опширније...
 

За „Печат" из Москве БОГДАН ЂУРОВИЋ: РАЂАЊЕ НЕАМЕРИЧКОГ НАРОДА

Сирија је требало да буде рат који би Вашингтону омогућио да стигне на корак од стављања највећих светских енергетских ресурса под пуну контролу, али се томе испречио блок на челу са Русијом и Кином

Опширније...
 

Никита Бондарјев: ПРВА ПУТИНОВА НВО У СРБИЈИ

Московски институт РИСИ прави за Владимира Путина политички програм руског присуства на Балкану. Никита Бондарјев, виши научни сарадник Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, борави у Београду из много важнијег разлога него што је посета Сајму књига. Од суботе у Србији ће почети са радом званично представништво РИСИ, чији је покровитељ Владимир Путин. Очито да се Москва укључује у трку са Вашингтоном у стварању полуга утицаја и инструмената меке моћи у иностранству. После стварања глобалне телевизије „Раша тудеј”, по узору на Си-Ен-Ен, долази на ред невладин сектор, по чему су одувек Американци били препознатљиви.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: КОМУНИСТИ НАПРАВИЛИ ПРОЈЕКАТ РАЗБИЈАЊА ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

На Четвртом конгресу КПЈ охрабрено је свако антисрпско деловање, подстакнут усташки покрет, постављени темељи за разбијање Краљевине Југославије, и формирање будућих независних држава на штету Срба, као и нација који ће настати из српског бића и живети на патолошкој мржњи према Србима? Данас је сасвим јасно шта се то догодило у Дрездену 1928 што је одредило судбину Срба?

Опширније...
 

У ПОКРАЈИНИ ЛИКА У МАЛОЈ АЗИЈИ НАЛАЗИ СЕ СРПСКИ ЗАКОНИК НАПИСАН 800 ГОДИНА ПРЕ ХРИСТА

Стари Законик лички, који је био уклесан у каменом обелиску у граду Сирбину, потиче из VIII века пре Христа

У граду Сирбину, како га назива Страбон и како се стварно звао, а Грци су га прекрстили у Ксантос, у покрајини Лици, Мала Азија, нађен је уклесан на великом камену србски законик из осмог века пре Христа. Законик је уклесан на србском језику и на србици, тако да се може без много труда читати.

Опширније...
 

Милослав Самарџић: ПОВОДОМ ДРУГЕ ЕПИЗОДЕ ТВ СЕРИЈЕ „РАВНА ГОРА“

Ни у другој епизоди ТВ серија “Равна Гора“ – нема Равне Горе, сем ако се рачуна да је село Планиница испод ове планине (што није речено).Друга серија почиње управо у Планиници и то је једна од свега пет сцена у целој овој епизоди.

Опширније...
 

Посланик: НЕМА БЕЗБЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА ВАЂЕЊА НИКЛА

Посланица Демократске странке Србије Милица Војић Марковић оценила је данас да не постоје безбедне технологије за вађење никла и питала министра рударства Милана Бачевића зашто је приликом новог решења за истраживање те руде у Србији занемарио мишљење грађана и стручне јавности, на шта га је, како каже, обавезивао закон.

Опширније...
 

"Викиликс" објавио нове податке: „ЦИА У СЕНЦИ“ ХВАЛИЛА СРПСКЕ „ОТПОРАШЕ“

На сајту Викиликса објављена је интерна имејл преписка запослених у америчкој организацији за геополитичку анализу „Стратфор”, у медијима називаној и “ЦИА у сенци”. Један од актера који се помињу у мејловима је Срђа Поповић, некад истакнути члан “Отпора”, а данас извршни директор Центра за примењену ненасилну акцију и стратегије (ЦАНВАС), за коју се у мејловима тврди да широм света обара диктаторе и аутократске режиме који нису по вољи САД.

Опширније...
 

КАЗНИТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ОВК ЗЛОТВОРА!

Ово је срамота! Да ли су то Шиптари корумпирали српско правосуђе или претњама уценили владу Србије да пусте на слободу ратне злочинце?

Опширније...
 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА О СТРАВИЧНОМ ПЛАНУ КОМПАНИЈЕ МОНСАНТО О ОДУЗИМАЊУ ЗЕМЉЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СРБИЈИ

Из поузднаих извора Еколошки покрет је сазнао о стравичном плану биоинжењерске компаније Монсанто о начину одузимања земље пољопривредним произвођачима у Србији, затим о преузимању свих родних површина у Србији и њиховом претварању у пустињу.

Опширније...
 

Драгана Трифковић: РАТ У СИРИЈИ, РУСИЈА И МИ

Арапско пролеће је проузроковало серију потреса на Блиском истоку и северу Африке, којима су ове области дугорочно дестабилизоване. Након смене режима у Тунису и Египту, поделе Судана, гушења протеста у Јемену и Бахреину, у Либији je извршена војна интервенција. Исти сценарио задесио би и Сирију, да Америка није наишла на отпор.

Опширније...
 

Џералд Селенте: ГЛОБАЛИСТИ СУ ПСИХОПАТЕ И КУКАВИЦЕ

Џералд Селенте се бави праћењем и прогнозирањем трендова од 1980, издавач је интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог Истраживачког института и аутор изузетно цењених и високо тиражних књига: „Праћење Трендова и Трендови 2000“ (Варнер Букс 2000) Trend Tracking and Trends 2000 (Warner Books.).  Селенте је развио јединствену методологију „Globalnomic®“ у предвиђању и праћењу, идентификовању и искоришћавању  предвиђалачке методе.

Опширније...
 


Страна 270 од 312

Ко је присутан

Имамо 177 гостију на мрежи
tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 4231144

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.