svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

ВЕЛИКА МРЉА У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ: ДАН КАД ЈЕ УБИЈЕН ОТАЦ НАЦИЈЕ – ВОЖД КАРАЂОРЂЕ

Након што је одрана кожа с Карађорђеве главе, Милош Обреновић је кожу послало извесном Пери ћурчији да је усоли и испуни памуком и сламом, што је овај и урадио. Кад је све то завршено, београдски везир је главу послао у Цариград

Опширније...
 

ХИСТЕРИЈА – КАДА АМЕРИКА ИЗМИШЉА И ВИДИ ОПАСНОСТ ТАМО ГДЕ НЕ ПОСТОЈИ

Западна хистерија око Русије постаје све већа. Војна вежба, планирана још пре годину дана, сада се тумачи као агресија Москве и као одговор на то, НАТО појачава око Украјине војне снаге и наоружање.

Опширније...
 

Амфилохије: ДА НИЈЕ БИЛО ИСТРАГЕ ПОТУРИЦА У ЦРНОГ ГОРИ ДАНАС НЕ БИ БИЛО ПРАВОСЛАВНОГ УВА

Исламска заједница у Црној Гори саопштила је да је увређена ставовима Митрополита Српске православне цркве Амфилохија, односно његовим вредносним судом о историјском догађају са почетка 18-ог века, у којем је извршен прогон над припадницима ислама у једном делу Црне Горе.

Опширније...
 

Епископ Хризостом: О ЧИТАЊУ СВЕТОГ ПИСМА

ЗАР ИЋИ ОНИМА КОЈИ СУ ОЗВАНИЧИЛИ ЛАЖ

Беседа јеромонаха Хризостома (потоњег епископа браничевског) одржана у београдској Саборној цркви на молебну Србима светитељима 22. децембра 1942.

Опширније...
 

Драгомир Анђелковић: КРАЈ СРПСКОГ (ГЕО)ПОЛИТИЧКОГ БАЛАНСИРАЊА

У наше медије процурела је вест да је убрзо после рушења малезијског авиона драстично појачан притисак водећих евроатлантских центара моћи на Београд са циљем да се Србија коначно определи против Русије. Како се сазнаје ускоро ће ЕУ и формално од наше земље затражити да се у пуном обиму придружи политици Брисела у односу на Москву, а та политика ће до тада претрпети озбиљне корекције у смислу јачања санкција.

Опширније...
 

Петар Акопов: ПУТИН МОРА НАЦИОНАЛИЗОВАТИ ПОСТОЈЕЋУ И СТВОРИТИ НОВУ ЕЛИТУ ДА БИ РУСИЈА ОПСТАЛА

Заоштравање западних санкција против Русије поново актуелизује питање - хоће ли санкције издржати руска елита?

Не Владимир Путин и народ, они хоће – у то нема сумње. Међутим, расположење дела елите се не може назвати другачије него паником. Па ипак, главни проблем са домаћом "елитом" чак није ни у томе.

Опширније...
 

Зоран Чворовић: КЛИНТ ВИЛИЈАМСОН КАО СТАНЕ ДОЛАНЦ ИЛИ ЗАШТО ЈЕ ЗАПАДУ БИЛО ТАКО МИЛО БРОЗОВО РЕШЕЊЕ СРПСКОГ ПИТАЊА

Званично истражно-полицијско објашњење гнусног злочина који је 1. маја 1985. године група Албанаца извршила над Србином из околине Гњилана, Ђорђем Мартиновићем, ондашњи југословенски министар унутрашњих послова, Стане Доланц, сажео је у три реченице телевизијског интервјуа: „Случај Ђорђе Мартиновић је завршен. Моја полиција је утврдила да се сам повредио и нема судског процеса. Ђорђе је први српски самурај који је над собом извршио харакири”.1)

Опширније...
 

СПРЕМИТЕ СЕ: У СРБИЈУ ДОЛАЗИ НОВИ ЦИКЛОН, ЕВО ШТА НАС ЧЕКА

На порталу Serbianmeteo.com циклон који нам долази назвали су Анамарија, а доноси нам непогоде са градом и олујним ветром.

Опширније...
 

Мирослав Лазански: ЛИБИЈА – ТРИ ГОДИНЕ НАКОН СВРГАВАЊА ГАДАФИЈА

Једно племе заузме аеродром у Триполију и сав саобраћај је обустављен, а успут то племе мало похарачи и дјути фри шопове, онда друго племе нападне оно прво племе ракетама, затим мало преговарају ко ће добити колико министарских места у централној влади и ко ће, наравно, уз западне савезнике, контролисати нафтна поља и терминале. То је Либија три године после свргавања са власти диктатора Гадафија.

Опширније...
 

Ранко Гојковић: ПАРАЛЕЛЕ УКРАЈИНИЗАЦИЈЕ И ЦРНОГОРИЗАЦИЈЕ

Већ смо једном приликом рекли да се многи догађаји из прошлости и садашњости руског народа, као у огледалу пресликавају и у српској историји и садашњости. И обрнуто. У тексту који следи, нешто више о “украјинизацији” и “црногоризацији” - пројектима западног фактора на вештачком стварању “паразитских” нација, ради разбијања руског и српског националног корпуса. Тешко је побројати све сличности украјинизације и црногоризације - два близаначка (антируска и антисрпска) процеса који се одвијају на руским и српским историјским територијама. Због тога, укратко о главним идеолозима и (анти)херојима украјинске и црногорске независности.

Опширније...
 

Емил Влајки: ДРЕСУРА МАЈМУНА, ИЛИ КО ИМА, А КО НЕМА ПРАВО НА ОТЦЕПЉЕЊЕ

У некој далекој галаксији, на нултој удаљености од Земље, налази се планета ГЕА чији је најважнији интелектуални центар Холивуд. По Холивуду, на тој планети постоје с једне стране, цивилизирани Американци а, с друге, руски мајмуни предвођени новим КОБОМ, што је било конспиративно име за Стаљина, који не да Америма териториј Сибира (сиц!!! - видјети најновију филмску верзију 'Планете мајмуна').

Опширније...
 

Зоран Милошевић: КО СУ СТВАРHИ ДИКТАТОРИ XXI ВЕКА?

У САД 147 људи влада економијом ове државе, али и многим ресурсима и компанијама у свету, односно укупном економијом и богатством планете

Опширније...
 

Милорад Екмечић: СРБИЈИ СЕ ПОНОВО МОЖЕ ДЕСИТИ 27. МАРТ

miloradekmecicЗбог тога не смемо имати илузија да Америка не може поново да разбуца Србију изнутра

Академик Милорад Екмечић: Од нас се тражи да окренемо леђа Русији, Влада тај захтев мора да одбаци. Све је остало онако као што је било крајем јуна 1914. године. Ако би дошло до сукоба у Европи, Американци би били генерали

Опширније...
 

ГДЕ СУ СПОМЕНИЦИ ВУКА КАРАЏИЋА И ЊЕГОША ИЗ ПРИШТИНЕ!?

После јуна 1999. године Албанци су јужно од Ибра порушили и уклонили све споменике, бисте, спомен плоче и друга обележја  српских историјских личности. Неки споменици су после рушења  сачувани и однети у српским срединама као споменик Милошу Обилићу недавно посављен у Грачаници, споменик Доситеју Обрадовићу постављен  испред ректората Приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици, док је споменик кнеза Лазара после рушења  из Гњилана премештен у српско село Шилово.

Опширније...
 

Џејми Шеј: ДА СЕ РАЗУМЕМО, НАТО ПЛАЋА ХАШКИ ТРИБУНАЛ, НА ИСТОЈ СМО СТРАНИ

Одломак са НАТО конференције за штампу, одржане 17. маја 1999., на којој је порт-парол Алијансе Џејми Шеј изјавио да НАТО контролише Хашки „трибунал“.

Опширније...
 

ИЗМИШЉЕНО ДОСЕЉАВАЊЕ СРБА

Драгољуб П. Антић

ПАРАДОКСИ ВАЖЕЋИХ ТЕОРИЈА О СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ

Свако детаљније проучавање и упоређивање чињеница из разних извора, лако открива да је спис ромејског цара Константина VII Порфирогенита De Administrando Imperio у нескладу са античким и византијским изворима, а уз то је пун озбиљних нелогичности. То није непознато, али су бројне примедбе таквог типа, током последњих век и по, систематски потискиване и брисане из историјских књига, како би се дошло до привида да се ради о неприкосновеној „историјској истини".

Опширније...
 

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ПОЖАРЕВАЦ КАО ВЕНЕЦИЈА

Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца, због проблема проузрокованих обилним падавинама, донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије града Пожаревца и то: град Пожаревац, Костолац и села: Ћириковац, Кленовник, Стари Костолац, Дрмно, Кличевац и Речица.

 

Опширније...
 

Радоман Јовић: ГДЕ СМО, КАКО ДАЉЕ И СА КИМ

Није престрого утврдити нити тешко, чак егзактно, доказати да је Србија у последњих двадесетак година у свеопштој кризи: политичкој, економској, моралној. Још горе, Србија је потпуно дезоријантисана земља, без јасно постављеног циља: куда, како и са ким. Смењивале су се политичке гарнитуре на власти, све почињале из почетка, по правилу без јасног националног интереса и циља, јер ето ови претходни ништа нису знали, све су упропастили, све су опљачкали.

Опширније...
 

Петар Акопов: АНГЛОСАКСИ ПО ТРЕЋИ ПУТ НАХУШКАВАЈУ НЕМАЧКУ НA РУСИЈУ – ОВОГ ПУТА ЕКОНОМСКИ

У глобалном конфликту Русије и САД, чија је последица и рат у Украјини, у току је важна промена која ће се одразити на свим фронтовима на којима се Русија сукобљава са атлантистима.

Опширније...
 

Сергеј Глазјев: АНТИРАТНА КОАЛИЦИЈА МОРА ИМАТИ ВОЈНУ МОЋ УПОРЕДИВУ СА СНАГОМ НАТО ПАКТА

Деловање антиратне коалиције треба да буде усмерено не само на разобличавање и осујећивање политичке доминације САД, него, и пре свега – на ометање америчке војно-политичке моћи засноване на емисији долара као светске валуте.

Опширније...
 

ЖИВОТ ЈЕ ИЗБОР А НЕ СУДБИНА

Ненад Благојевић

КАД СЕ ЈЕДНОМ УЂЕ У КОМПРОМИС - КРАЈА НЕМА

Живот је избор, а не судбина. Право је избора да ли ћемо ходати усправно, или ће нас придржавати да би стајали право. Не смемо само заборавити да ће нас придржавати само дотле док то буде користило ономе ко нас придржава. Поуздано знам да након тога остаје једино пузање. Можда је то нечија судбина, али православно срце зна да је живот избор.

Опширније...
 

HUFFINGTON POST: СТЕЗАЊЕ АМЕРИЧКОГ ПРСТЕНА ОКО РУСИЈЕ НИЈЕ БИЛО ПАМЕТНО

Аналитичар калифорнијског Независног института и експерт за питања националне безбедности Ајван Еланд критиовао је америчке власти и медије због лицемерја и лошег знања историје.

Опширније...
 


Страна 253 од 311

Ко је присутан

Имамо 73 гостију на мрежи
pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4196609

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.