svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

КОМУНИСТИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Доносимо прекуцани и скенирани документ из Војног Архива

(Речи Моше Пијаде на антифашистичком конгресу 1942.г. у Бихаћу)

Моша је само сажео оно што је у врху Комунистичке партије већ било зацртано и увелико примењивано. То потврђује и случај из Пожареваког округа где су комунисти извели напад на Велико Градиште већ 20. септембра 1941.  Заробили су девет немачких војника који нису успели да се повуку преко Дунава,  а онда затражили повлачење немачке војске из овог округа и пуштање из затвора у Пожaревцу свих ухапшених партизана. Немци нису на то пристали, и настали су мучни преговори.

Опширније...
 

Ратко Паић: У МАРТУ ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА РУСКА ПОСЛОВНА ОФАНЗИВА НА СРБИЈУ

Привредна изложба ће се састојати од округлих столова о енергетици, саобраћају, пољопривреди, образовању и телекомуникацијама

Опширније...
 

Милан Миленковић: ДУШЕВНЕ ОСНОВЕ ИЗДАЈЕ

Комесарски дух је градски дух и наморавање других да следе његову идеолошку матрицу је, по сеоским мерилима, неуљудно и неваспитано. Да вера у Бога може да буде тиха и ненаметљива – то је сасвим далеко од мозга грађанина. Баш зато, он, у одређеним временским одсецима, од двадесет до педесет година, открива нове истине и нове идеологије, док је наш мучени народ хиљаде година сасвим успешно живео у и са заједницом, без икакве идеологије. Душевна основа издаје почива на промени начина живота, односно на претварању, код нас широко заступљеног сељаштва, у градско становништво.

Опширније...
 

Леонид Решетњиков: САМО ЧУДО БОЖИЈЕ МОЖЕ СПАСИТИ РУСИЈУ, АЛИ РУСИ ТОГА МОРАЈУ БИТИ ДОСТОЈНИ

Инспиративна и опомињућа беседа директора РИСИ, која би се, осим на Русе, могла односити и на православне Србе

Често говоримо да је нашој Отаџбини потребна национална идеја око које би се могао ујединити цео народ. Али да ли је могуће такво уједињење? Често су чак и наше представе о Русији принципијелно различите. Иако живимо у Руској Федерацији, ни до дан данас нисмо успели да одговоримо на питање шта је то Русија? Без одговора на ово питање узалудно је тражење трећег пута, а без тог одговора поново ризикујемо да забасамо у нови ћорсокак. Тачније, нећемо изаћи ни из овог ћорсокака у којем се тренутно налазимо.

Опширније...
 

ЕУЛЕКС БЛИНДИРАНИМ ВОЗИЛИМА УПАДАО У ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР У МИТРОВИЦИ

Из разлога који се могу наслутити, до зуба наоружани полицајци Еулекса посебно су опсервирали зграду Управе и фотографисали све улазе, наговештавајући могућност неке нове, много драстичније војно – полицијске акције

Опширније...
 

ОПЉАЧКАНИМ ЗЛАТОМ СПАСИЛИ КОЉАЧЕ СРБА!

Право и правда нису исто. Зато прича о злату које је усташки режим НДХ опљачкао од Срба и Јевреја у Другом светском рату неће бити тема ни на предстојећем српско-хрватском процесу пред Међународним судом правде. Амерички судови одбили су тужбу својих грађана, Срба, Јевреја и Украјинаца, потомака жртава геноцида у НДХ. Они су тужили Ватиканску банку (званични назив је Институт за верске послове) и фрањевачки монашки ред због „прања“ нацистичког блага. Оптужбе нису оповргнуте, али је после интервенција Ватикана у Стејт депарменту утврђено да банка Свете столице ужива имунитет.

Опширније...
 

Срђа Трифковић: СРБИЈА У РАЉАМА ГМО МАФИЈЕ

Досадашње одбијање Србије да измени законе којима се забрањује гајење, увоз и пуштање у прехрамбени ланац генетски модификованих организама (ГМО) није наишао на критику само од ЕУ и Светске трговинске организације, већ и од владе Сједињених Држава. То само значи да је Србија, до сада, бар нешто радила добро.

Опширније...
 

Предраг Мирковић, уредник сајта "Светиње Браничева": ХАЈКАЧИ И ХАЈКЕ НАШИХ ДАНА

Негде у јесен 1963. године овај аутор је чуо казивање које и данас памти. Догађај из те приче стално га је суочавао са сличним збивањима касније. Случај му је испричао ондашњи посланик Скупштине Републике Србије из Кучева Властимир Животић. Главни јунак приче Светислав Стефановић Ћећа, тада један од најмоћнијих људи у југословенској држави, иначе рођени Кучевљанин, изволео је доћи у лов. Ту рекреативну забаву организовали су му пробрани ловци, његови суграђани, јер у таквом догађају није могао да учествује било ко, већ само партијски и полицијски проверени другови.

Опширније...
 

Александар Б. Ђикић: ИЗБОРИ, УСТАВ, "РАЗЛИЧАК" И ЈЕЗИЧАК

И врапци промрзли на овој зимској олуји знају да се у марту одржавају у Србији ванредни парламентарни избори. Оне промућурније ни ледени ветар није могао спречити да онако шћућурени, разбарушеног перја, схвате да се не ради о обичним изборима, него по много чему историјским. Изборима чији резултати ће умногоме одредити будућност наше државе, наше привреде, нашег међународног положаја и угледа, будућност свих нас појединачно. Тако је то са врапцима и њиховим поимањем политике, а како је са људима?

Опширније...
 

ШTA СЕ ТО ДЕСИЛО СА АМЕРИКОМ?

Један од водећих америчких интелектуалаца конзервативне оријентације, дугогодишњи уредник месечног часописа Хронике (Chronicles) и аутор бројних књига и есеја који се баве кључним културним, моралним и политичким питањима западне цивилизације, др Томас Флеминг, љубазно се одазвао молби наше редакције да одговори на низ питања о месту и улози САД у савременом свету. Прво и вероватно кључно питање јесте шта се то десило са Америком, својевременом узданицом противника тираније, која је и сама прерасла у силу тоталитарног типа, опасну и за себе и за друге. Томас Флеминг је права личност да одгонетне како и зашто је дошло до ове злокобне трансформације.

Опширније...
 

ХРВАТСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЈОШ ЈЕДНА ЗАМКА И ПРЕВАРА ЗА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ

ХПЗ је основана у циљу окупљања православних верника који се наводно не осећају Србима, а изразито непријатељски је постављена против Српске православне цркве која има канонску надлежност на простору Хрватске

Опширније...
 

Владимир Димитријевић: ПЕТОГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА КОСОВСКОГ ЗАТОЧНИКА

ХРОНИКА БОЛА И НАДЕ / Владика рашко – призренски Павле: Извештаји са распетог Косова, Издавачка фондација Архиепископије Београдско-карловачке, Фондација Патријарх Павле, Београд, 2013.

Опширније...
 

Др Радивоје Петровић: ЗЛОЧИНАЧКЕ НОТЕ

Три месеца најављиван концерт сплитске певачице Дорис Драговић у Комбанк арени у Београду одржан је на сам дан Светог Трифуна – пред празним трибинама, упркос вишедневном уверавању да су све карте распродате и да ће ова експонирана Хрватица наступити у највећој дворани у овом делу Европе, испуњеној до последњег места. Једини гледалац концерта био је музички критичар РТВ Б92, будући да је све остале карте анонимно лице – откупило.”

Опширније...
 

Борис Алексић: ПРЕД ОЧИМА ЦЕЛОГ СВЕТА САД И ЕУ УНИШТАВАЈУ ДОКАЗЕ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА ОТЕТИХ СРБА

Иако трговина људским органима отетих Срба на КиМ према међународним стандардима спада у злочин против човечности који не може да застари Еулекса има намеру да ускоро оконча истрагу због наводне застарелости предмета.

Опширније...
 

НАРОДНИ ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ УСТАВА И СРБИЈЕ

Иницијатива политичким странкама и удружењима Републике Србије

Закључивањем Бриселског споразума од 19. 4. 2013. године и принудним спровођењем истог грубо је нападнут Устав Републике Србије. За разлику од ранијих напада који су вршили албански сепаратисти уз подршку западних савезника, овога пута напад на наш Устав је извршен од стране актуелног режима у Београду. Захваљујући актима републичке власти, успостављен је гранични прелаз између јужне српске покрајине и преосталог дела Србије, противзаконито су распуштени органи власти јединица локалних самоуправа на северу Покрајине, након чега је локално становништво, претњама и принудама приморавано да изађе на локалне изборе расписане од стране шиптарских сепаратиста.

Опширније...
 

Дијего Фузаро: ЧЕТВРТИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ У ТОКУ

Такозвани Хладни рат био је Трећи светски рат. Али, мало људи зна да смо сада већ ушли у Четврти светски рат. Наиме, Сједињене Америчке Државе, а могли бисмо их назвати, према Кантовој формули, „универзалном монархијом", чим су однеле победу у Трећем светском рату, започеле су и Четврти светски рат 1989. године, а нарочито 1991. године нападом на Ирак, тако што су објавиле рат свима у свету који не прихватају њихову доминацију. На тај начин смо ушли, почев од такозваног Панамског рата 1989, у нову фазу ратова који сви заједно представљају унутарње ткиво Четвртог светског рата.

Опширније...
 

Звонимир Трајковић: ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ!?

МОНСТРУМ У ЛИКУ ГЕНЕРАЛА

Бивши командант Унпрофора у Босни и Херцеговини Руперт Смит на суђењу генералу Ратку Младићу дао је једну несвакидашњу изјаву: "Бомбардовали смо гробове Младићевих родитеља да бисмо га понизили". Који је то монструм и који је то мождани склоп који може да нареди авијацији да бомбардује сеоска гробља и гробове било кога - па и својих непријатеља - а непријатељи му нису могли бити јер је предводио неутралне мировне снагеУједињених Нација, УМПОФОР.

Опширније...
 

Ана Филимонова: ФРОНТ ПРОТИВ "МОДЕРНИЗАЦИЈЕ ПО НЕМАЧКИ"

У Београду је 30-31. јануара 2014. године одржана конференција “Српско-немачки грађански дијалог” који су организовали Европски покрет Србије и Европски покрет Немачке.[1] Тим поводом је Бернд Хитеман, генерални секретар Европског покрета Немачке, изнео читав низ карактеристичних изјава поводом захтева Србије за пријем у ЕУ. Наводимо његове главне тезе:

Опширније...
 

Дејан Лукић: ТАМО ДАЛЕКО ИЛИ КУДА ИДЕ СРБИЈА ВУКА ДРАШКОВИЋА

Његова Србија иде виа Охајо, виа Брисел, виа Тирана, виа Загреб. И, све више, виа Подгорица. Несретник

Ако сте макар и за кратко, боравили у отаџбини, па пожелели да се што пре вратите, мора да сте читали "Тамо далеко" па вам се мало смучило.

Опширније...
 

Биљана Диковић: ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ И ДА ЛИ ЈЕ ТО “ОВЕРА ИЗДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”?

На питање из наслова одговара Драган Пајантић, родољуб српски и песник из Новог Сада

1. Да ли су Србији потребни избори, који се иначе морају платити из буџета, односно од новца сиромашног србског народа у овом тренутку, и зашто?

Опширније...
 

Часлав М. Дамјановић: "СТРЕЉАЊЕ ИСТОРИЈЕ", А У ПОЗАДИНИ - ВАТИКАН

Зло није почело Марксовим “опијумом зла”! Злочинство залуђивањем најмљене разуларене руље почело је већ библијским цитатом најстаријег пронађеног записа у околини египатске Свинге: “Пази се пацова испод одоре жреца!”(2)

Опширније...
 

Владимир Димитријевић: ДРАЖА И ХРВАТИ

Процес рехабилитације ђенерала, навео је хрватског председника Јосиповића (маскираног у сушту толеранцију) да ускликне да је Михаиловић ратни злочинац, док је Туђманов ХДЗ тражио да Влада Хрватске, у случају рехабилитације ђенерала, повуче амбасадора из Београда.

Опширније...
 


Страна 244 од 291

Ко је присутан

Имамо 116 гостију на мрежи
zaova.jpg
Број прегледа чланка : 3610375

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.