svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Пресе: „Бруталност аустроугарске војске на Балкану“

041567Бечки дневник „Пресе“ констатовао је, поводом стоте годишњице почетка Првог свјетског рата, да је аустроугарска војска била посебно брутална на својим мултикултуралним границама, на Балкану и руском фронту.

за ФБР приредила Биљана Диковић

Опширније...
 

ЛЕОНИЛ РЕШЕТЊИКОВ, ДИРЕКТОР РУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА, У ИНТЕРВЈУУ ЗА „ГЕОПОЛИТИКУ" И „ЛИДЕР"

leonid-resetnikov-sГУБИЛИ СМО БИТКЕ АЛИ НИКАД РАТОВЕ

Разговор водила Сузана Московљевић

Генерал-потпуковник Леонид Петрович Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, није непознат српској јавности. Објављивање књиге доктора историјских наука Леонида Решетњикова на српском језику „Вратити се Русији“, крајем априла ове године, као и његово обраћање тим поводом, добили су у Србији запажен медијски публицитет. Процене и проницљива запажања плод су не само академског образовања, него и богатог искуства које је Решетњиков стекао дугогодишњим радом у обавештајној служби. Осим тога, наш саговорник је и православни верник и на том веровању гради свој интегрални поглед на свет. Оснивач Руског института за стратешких истраживања (РИСИ) је председник Руске Федерације. Задатак института је да врши анализе прикупљањем и обрадом информација из целог света, на основу којих се доносе одлуке и решења на највишем нивоу. У РИСИ је запослено 207 људи, од којих се 135 бави искључиво аналитичким радом.

Опширније...
 

ПРОРОЧАНСКИ ИНТЕРВЈУ АЛЕКСАНДРА ЗИНОВЈЕВА: 21. ВЕК БИЋЕ НАЈСТРАВИЧНИЈИ ДО САДА

zinovjevКако је руски филозоф видео будућност света пре 15 година, супротстављајући се либералном оптимизму свог саговорника

Подсећамо се дела интервјуа познатог руског дисидента и филозофа Александра Зиновјева (1922-2006), који је дао пред свој повратак из Немачке у Русију. Разговор са новинаром француског листа Фигаро вођен је 24. јула 1999. године у Берлину.

Опширније...
 

Александар ЂИКИЋ: Фашизам, „антифашизам“ и замена теза

s28226Са наших простора такође је било значајне помоћи Хитлеру у горе поменутој инвазији. Хрвати су регрутовали „Црну легију“ и „Вражју дивизију“, Муслимани „Ханџар дивизију“, Шиптари „Скендербег дивизију“, и све су оне здушно помагале нацистичкој Немачкој на Источном и на другим фронтовима. Додуше, и нацистичка Немачка им није остајала дужна. Помагала је и она њима, нарочито ефикасно када је био у питању геноцид над Србимна и Јеврејима. И сви они, дакле и Хрвати и Муслимани и Шиптари здушно су данас  против улоге Русије у украјинском грађанском рату. 

Опширније...
 

Кустурица: Кад унуци усташа оптужују Србе за геноцид

princip kusturica

Прослављени режисер Режисер Емир Кустурица оценио је да бошњачки интелектуалци упорно настоје да децу бораца против нациста „реформишу“ у фашисте, а да геноцид у Андрићграду виде само они чији су се дедови борили на страни нациста у редовима усташа и Ханџар-дивизије.

„Најгласнији борац против просветне и културне функције Андрићграда је морално инсуфицијантни Сидран, који не документује геноцид о коме тако често говори него га истиче као опште место, маше њиме и срозава га као и властити живот“, написао је Кустурица у ауторском тексту објављеном у београдској „Политици“.

Опширније...
 

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ОДРЖАВА СЕ У МОСКВИ

mosk crkv s 1Патријарх Кирил позвао младе да не живе у складу са западном девизом relax and enjoy

Одбацујте пропаганду која вам поручује да је relax and enjoy пут ка савршенству. То је пут ка деградацији, не само личности, већ људске цивилизације” – упозорио је поглавар РПЦ

Све то – упозорио је патријарх Кирил - улази у невероватан сукоб са хришћанском поруком: „који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан (Мт. 10,38)! А шта је са поруком „не напрежи се”? Она говори: „Заборави на хришћанство!”

Опширније...
 

Бранко ПАВЛОВИЋ: ОДГОВОР РУСИЈЕ НА ЗАПАДНЕ САНКЦИЈЕ

s28197

Напор који ће Русија учинити у наредним годинама је провоциран западним санцијама како би се смањили њихови негативни ефекти, али средњорочно и дугорочно гледано, резултат ће бити сасвим супротан очекивањима САД, Немачке-ЕУ. Русија ће модернизовати своју економију у најбољем смислу те речи и постићи висок степен унутрашње стабилности. На другој страни, најслабија карика ће бити Немачка, која ће већ у наредним месецима ући у велике унутрашње политичке проблеме, због отпора санкцијама према Русији који ће назадрживо расти. Немачка је буквално пред дилемом: ући у рецесију због санкција према Русији, или одустати од подршке САД у спољној политици. 

Опширније...
 

Слободан Иконић: Тероризам и Србија - Џихадисти међу нама

dru-MIRA-GANICЗаконско кажњавање „ратног туризма“ не може отклонити опасност од повратника са ратишта широм света који представљају успаване живе бомбе, поготово што Србија још увек нема посебну стратегију против тероризма

Опширније...
 

ПОГЛАВАР РПЦ ОСВЕШТАО РУСКИ НЕКРОПОЉ У БЕОГРАДУ И СА ИРИНЕЈОМ ОДЛУЖИО ПОМЕН РУСКИМ ХЕРОЈИМА

77278КИРИЛ: „Нека Господ Бог благослави Србиjу и Русиjу, наше народе и наше цркве“

Ово је истовремено предиван споменик коjи симболизjе братство српског и руског народа. Обновом овог споменика обновили смо и наше историjско памћење и осећања која Руси и Срби имају jедни према другима - рекао је патријарх Кирил

Поред великог броjа грађана, освештању и помену присуствовали су амбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин, редитељ Никита Mихалков, министар културе Владимир Медински и командант руских ваздушно-десантних снага генерал Владимир Шаманов

Кирил и Иринеј су претходно у Раковици одслужили помен патријарсима Димитрију и Павлу

Опширније...
 

Витали ЖУЧНИ: Скопски ђачки батаљон

s28081Законом о «стајаћој» војсци (стални кадар) Краљевина Србија, као и друге европске државе регулисала је служење у кадру «школараца» тј. свршених учитеља и дипломаца Велике школе (Универзитет). Спремајући се за ослобађање још окупираних делова својих територија, иницирао је српски генералштаб да се «школарци» обучавају као питомци школе резервних официра, за командирске дужности.

Опширније...
 

ИГОР ПШЕЊИЧНИКОВ: О СПОРНОЈ УПОТРЕБИ ПОЈМА „МЕКА МОЋ“, РУСИЈИ И БОГУ

ostrvo01У тежњи да се живи са Богом и за Бога састоји се главна вредност Русије, њена главна снага

Већ више од две деценије у свету се води дискусија о појму „меке силе“, који је увео амерички политиколог Џозеф Нај млађи (Joseph Nye, Jr.). У тој дискусији учествују политичари, дипломате, политиколози и други стручњаци за међународне односе, па чак и лингвисти. Та дискусија је прилично многострана. Она се између осталог тиче варијанти превода на друге језике енглеског израза soft power; међусобног односа „меке силе“ са сродним категоријама. Међу главним таквим категоријама су имиџ земље и различити видови деловања који утичу на његово формирање. А тиче се и приступа димензији „меке силе“ и фактора који је одређују, могућности и инструмената за стицање „меке силе“.

Опширније...
 

Као велика сила, Русија ће надживети ЕУ

jacqes hogardНије мали парадокс овог времена што су европске нације данас можда подељеније унутар ЕУ и НАТО него што су то биле пре ових интеграција. Европа је дубоко разједињена, и хоризонтално - народи ЕУ слабо комуницирају међусобно и једва да шта знају о проблемима и свакодневици својих суседа - а и вертикално, између становништва и његових „демократских" заступника који углавном делају мимо или чак против воље својих бирача

Разговарао СЛОБОДАН ДЕСПОТ

Опширније...
 

ЧЕДОМИР АНТИЋ: ЗАШТО СУ АЛБАНЦИ АМЕРИЧКИ ШТИЋЕНИЦИ НА БАЛКАНУ?

cedomirantic 620x0Вашингтон је подржао независно Косово из потребе да хладни рат буде настављен до распада руске државе

Западне силе су током 19. и 20. века тежиле да спрече утицај Русије, односно СССР на Балкану, а Албанци су им у томе били природан савезник. Ипак, албански народ би требало да се замисли над ценом коју је он платио, оцена је Чедомира Антића, историчара и председника Напредног клуба.

Опширније...
 

ДСС КиМ: Преговори у Бриселу одвијају се у тишини јер тако се најбоље прикрива издаја

briselski-tim-za-izdaju1ПОКРАЈИНСКИ ОДБОР

ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ

ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Сасвим неопажено и у тишини одржани су преговори између Београда и Приштине у Бриселу уз штуро саопштење да се наводно због бољег живота Срба на Косову и Метохији српска власт сложила да Канцеларија официра за везу у Приштини практично добије статус амбасаде која треба да организује у будућности званичне посете Београда јужној српској покрајини.

Опширније...
 

Дејвид АЈК: МЕДИЦИНСКА ЗАВЕРА

david ajkВећ тридесет година истичем како су медицинске установе широм света само оруђе за фармацеутски картел, или “Велику Фарму”. Здравље је последња ствар коју представљају! У званичној медицини се ради о богатству, а не здравству, па чак и више од тога, ту је циљ да се људи држе ментално, емоционално и физички болеснима, или у стањима бивствовања која им не дозвољавају везу са својим истинским и бесконачним сопством. Велика Фарма делује као једна мрежа, упркос томе што се наизглед чини да се ради о различитим “компанијама” а њена класична структура “пирамиде унутар пирамиде” Илумината контролише читаву званичну медицинску професију и њену сродну “индустрију”. Истина је да је та “индустрија” заснована на људској патњи, а што више патње – то боље. Уосталом, здрави људи не плаћају медицинске рачуне, него болесни.

Опширније...
 

Александар ПАВИЋ: Хан и наставак кувања српске жабе

Дан уочи своје прве посете Београду у својству ЕУ комесара за суседску политику и преговоре о проширењу, Аустријанац Јоханес Хан је, у интервјуу датом београдским Вечерњим новостима изјавио: „Србија се правно обавезала, у оквиру приступних преговора, да постепено усагласи своје ставове са ЕУ, о тешким питањима као што су санкције Русији. То је веома важно и очекујемо од Београда да испоштује ову обавезу“.

Опширније...
 

ВЛАЈКИ: Запад би да Бошњацима обезбеди власт у БиХ преко принципа „један човек - један глас“

964834ПОТПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА СЕ СПРЕМА ПРОМЕНА УСТАВА БИХ СА ДЕМОНТАЖОМ ДЕЈТОНА И РС

Емил Влајки предложио декларацију о минималним и неопходним условима за очување и јачање садашње аутохтоности и државотворности Републике Српске унутар БиХ у којој се упозорава да сви српски политички субјекти морају безусловно инсистирати на паритету и консензусу, који су два основна принципа Дејтонског споразума

Влајки је у тексту декларације подвукао да је за заједнички живот у БиХ потребно да престане вређање српског народа, Републике Српске и Српске православне цркве и њихово етикетирање као геноцидних

Опширније...
 

Томислав Кресовић: Влада и премијер на „ММФ-овом путу“

kocicВласт између грађана Србије и(или) ММФ?

Премијер Србије Александар Вучић каже је да ће Србија урадити све што ММФ буде тражио јер је то добро за државу. Подсетио је на процене ММФ-а да ће у 2016. привредни раст бити 1,5 одсто БДП, а у 2017. два одсто, али и да српска влада процењује да би то могло бити и више, те поновио да су захтеви ММФ корисни за Србију, а да ћемо ми то покушати да испунимо.

Опширније...
 

Жељко Ињац: Ко стоји иза напада на Бека?

bekoНаравно да је за сада, без довољно чињеница, могуће закључивати о позадини покушаја убиства првог пословног човека Србије само посредно и логички. Но како је у оваквим случајевима извршилац врло често далеко испод налогодавца, чак и да се дође до оних који су пуцали мала је шанса да истрага доведе и до оних који су наредили или одобрили убиство овог калибра. Тако је било и у случају убиства Ђинђића и у случајевима сличних убистава и покушаја убистава код нас и у свету. Просто речено пошто су налогодавци врло далеко и високо изнад извођача радова истрага тешко може а најчешће и не сме да крене у правцу правих виновника убистава, атентата и терористичких напада.

Опширније...
 

ЖЕЉКО ЦВИЈАНОВИЋ: БЕКО, ШЕШЕЉ И ПОЧЕТАК ВЕЛИКИХ ДОГАЂАЈА


seseljpovratak05Србија се великом брзином креће у том правцу да би њен скорашњи геополитички избор могао да буде направљен без – Србије

Опширније...
 

СНО “Срби на окуп”: Још мало па нема ни Србије!

srbija-srbi-srbi-nestaju-kao-narod-zatiru-nam-srpsko-seme„Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко и на путу грјешничком не стоји, и у друштву неваљалијех људи не сједи…(Пс. 1.1.)

Колико пута смо чули у последњих пар година од власти у Србији реченицу „Никада нећемо признати Косово“, колико заклињања у целовитост наше драге отаџбине. Обзиром да сви имамо очи и уши потпуно смо свесни безочних лажи изговорених од стане владајућих гарнитура. Да сагледамо тренутну ситуацију у Србији: КиМ – Србија је на делу своје територије потпуно укинула прерогативе државности и грубо погазила Устав рођене државе (нема војске, полиције, судства, локалне самоуправе итд.), а на крају поставила и граничне прелазе уз реципрочне наплате осигурања као у свакој страној држави.

Опширније...
 

Генетички модификовани "МИЛОСРДНИ АНЂЕО"

ZivkovicЗакон о ГМО није идеалан, али га не би требало мењати без озбиљне стручне и широке јавне расправе, каже за „Печат“ Мирослав Живковић и упозорава да се, уместо тога, суочавамо са опскурним писањем закона иза леђа јавности

Разговарала БИЉАНА ЂОРОВИЋ

Фотографије МИЛАН ТИМОТИЋ

Опширније...
 


Страна 243 од 307

Ко је присутан

Имамо 46 гостију на мрежи
pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4061680

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.