svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

7 ПОЖЕЉНИЈИХ ЗАМЕНА ЗА БЕЛИ ШЕЋЕР

Додавање шећера не придоноси здрављу, али је један од најчешће коришћених додатака храни. С обзиром да је добро познато како је бели шећер најмање здрав, сазнајте којих се седам мање штетних алтернатива нуди на тржишту и на које начине је најбоље их користити.

Опширније...
 

НАРОД ДРУМОМ А ВЛАСТ ШУМОМ

Предраг Мирковић:

КАКО ЈЕ ДРУГ СВЕТА ПРОПАО НА ИЗБОРИМА

Пред комунистичке изборе негде штездесетих година прошлога века стигне наређење из врха да се за свако посланичко место предложе најмање два кандидата, а не само један, како се дотле радило. Мало је рећи да је вест о томе деловала поразно на целокупну номенклатуру власти. Јер, до тада је све то решавано у уским партијским круговима много пре избора, а на изборима је народ имао само да потврди  вољу власти. Готово да се не памти случај да је иједан кандидат пропао. Народ је бирао, јер му је тако наређено, а будуће посланике знао је једино по сликама излепљеним  у селима и градовима испод којих је писало име друга који се бира. Све је чињено да договорени кандидат не пропадне на изборима. Прво, зато што је партији управо такав био потребан, а друго да би се видело колико власт и народ исто мисле, јер бирају истог човека.

Опширније...
 

Ендрју Џонсон: ТЕСЛИНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА ЗЛА

ШТА ЈЕ ПРОУЗРОКОВАЛО ПРЕТВАРАЊЕ ЊУЈОРШКИХ КУЛА БЛИЗНАКИЊА У ПРАХ И ПЕПЕО ПРЕ НЕГО ШТО СУ ПАЛЕ НА ЗЕМЉУ?

Иако су „климатске промене" узнемириле британске поданике, нема наговештаја о свентуалној промени односа медија према политички коректној теорији о „обновљивим изворима енергије" и фаталном С02, „узрочнику свих планетарних јада".

Опширније...
 

НЕМАЧКИ СВЕШТЕНИК О СРБИМА

Фридрих Гризендорф

КО СЕ ОСВЕТИ, ТАЈ СЕ НЕ ПОСВЕТИ

Проповед коју је одржао немачки свештеник и протестант Фридрих Грисендорф године 1945. у своме селу Евербургу крај Оснабрика, непосредно пред одлазак у пензију, у селу где се тада налазило на хиљаде српских заробљеника.

Опширније...
 

Академик Драган Недељковић: ДУБОКИ СУ КОРЕНИ ЗЛА

На то упозорава и главна молитва, Молитва Господња или Оченаш: „И не уведи нас у искушење, но избави нас од Злога". Код Гетеа сам прочитао да се против глупости и богови узалуд боре. И наш Иво Андрић упозорава да смо немоћни према људској глупости и себичности, особито кад оне узму на се дирљив и узвишен облик, и на тај начин, заводљив и привидно истинит, устоличавају лаж, потискујући истину. Рецимо и то да је свака заблуда онолико опасна колико у њој има злоупотребљене истине, која ту служи само као варка. На ово размишљање навеле су ме тешке вести из Кијева, из Украјине... Реч је о злосрећном наслеђу бољшевизма, о теоријама и пракси Лењина и Стаљина, који су, ломећи кичму великоруском народу, измишљали нације.

Опширније...
 

НАСТАВЉА СЕ ГРАЂЕЊЕ СПОМЕНИКА НА ВРАЊЕВЦУ

spomenik. vПодизање споменика српским војницима и цивилима из Браничевског округа страдалим у ратовима 1912-1918. године, који се подиже на брду Врањевац у општини Мало Црниће - наставиће се. Малоцрнићка општина ће, како је речено у разговорима највиших представника општинске власти и чланова Одбора за градњу споменика,  и даље  учествовати у финансирању овог подухвата, и колико може помоћи да се он у потпуности заврши.

Опширније...
 

Мирослав Лазански: ТИХО УРУШЕВАЊЕ УКРАЈИОНСКЕ ВОЈСКЕ

Русија је операцију „Крим” извела брзо и без испаљеног метка, гарнизони и базе украјинске армије на Криму су блокирани, део украјинске војске на том подручју се „самораспустио”

Опширније...
 

Борис Алексић: НАТО АГРЕСИЈА НА УКРАЈИНУ

Пред крај фебруара министри одбране земаља чланица НАТО су на састанку у Бриселу поручили да свим срцем подржавају декрет донесен 1954. године у време Никите Хрушчова[1]  којим је Крим у тајности одузет Русији и припојен Совјетској социјалистичкој Републици Украјини.

Опширније...
 

Момир Лазић: ШЕШЕЉ – ДРУГО ИМЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ХАШКЕ ИНКВИЗИЦИЈЕ

Оно што се догађа др Војиславу Шешељу у Хагу не спада у најелементарније, него у најужасније кршење људских права у 21. веку. Никада се, до сада, није десило да један човек, који је апсолутно недужан, и није извршио ниједан прекршај, а камоли злочин, буде толико дуго заточен у затво- ру под оптужбом за геноцид над другим народима, а да је та оптужба, апсолутно, ортодоксна лаж.

Опширније...
 

Протојереј Андреј Новиков: РУСКИ СВЕТ ПРЕД ИСКУШЕЊИМА: ПРАВОСЛАВЉЕ У „КИЈЕВСКОЈ РУСИЈИ“ (Други део)

Свештеномученик Владимир, митрополит Кијевски и Галицки, такође је као некакво лудило и страшну катастрофу осећао и саму помисао на црквено и државно одвајање Украјине од Русије: „За нас је страшно и да  чујемо , - говорио је, – када се прича о одвајању јужно-руске Цркве од јединствене Православне Руске Цркве… Зар нису проповедници  Православља полазили из Кијева по читавој Русији? Зар међу монасима-угодницима Кијево-Печерске лавре (манастира)  не видимо оне који су дошли из различитих места „Свете Рус“?

Опширније...
 

БАШТЕ КАО НЕКАД

baste kao nekad korica za katalog0БЕЗ ХЕМИЈЕ, МЕХАНИЗАЦИЈЕ УЗ ПОМОЋ БИЉНИХ ПРЕПАРАТА И КОРИШЋЕЊЕМ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЗНАЊА

Нова књига монахиње Атанасије Рашић “Баште као некад” у издању Манастира Рукумије и Колор-Преса из Лапова је још један важанприручник за живот у природи и са природом, јер се уз обиље богатих илустрација може сазнати како да производимо здраву храну, без хемије, механизације и коришћењем традиционалних знања.Урађена је у складу са предходним књигама Преживети и живети у природи и Здравље из Божје баште луксузно и квалитетно : чврсти повез, цела у колору, на квалитетном папиру, формата Б5 (17x25 цм) 240 страна.

Опширније...
 

Дејан Мировић: АПСОЛУТНА НИШТАВНОСТ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА ПРЕМА МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ

Бриселски споразум је парафиран 19. априла 2013. у седишту ЕУ, а усвојен је неколико дана касније - 26. априла у Народној скупштини Републике Србије под називом Одлука о прихватању Извештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора.[1]

Опширније...
 

Борис Алексић: САМО ВАШИНГТОНУ ОДГОВАРА НОВИ РАТ У ЕВРОПИ

Након што су САД и ЕУ подржале насилну узурпацију власти у Кијеву од стране неонациста и наоружаних банди, а њихови штићеници најавили укидање руског језика и етничко чишћење Руса, Европа се суочила са највећом претњом од краја Другог светског рата. Пучисти су позвали на рат са Русијом, прогласили општу мобилизацију и позвали САД, Велику Британију и НАТО да им помогну у обрачуну са Москвом[1]. И док је светска јавност са стрепњом пратила дешавања у

Опширније...
 

Жељко Цвијановић: ПОДЕЛА НА ОНЕ КОЈИ РАЗУМЕЈУ ШТА НАС МОЖЕ СНАЋИ И ОНЕ КОЈИ ПОЈМА НЕМАЈУ

1.

Практично без испаљеног метка, Украјина се као држава распала. Пре него се посветимо питању ко би следећи требало да се припреми за то исто, било би добро – због онога што ће се догађати у Србији – одредити када се то тачно догодило. Да ли оног часа кад је, први пут од распада Совјетског Савеза, заиста покушала да функционише као држава, односно кад је Јанукович одбио Брисел, верујући да и он и његова земља имају снаге да направе избор? Да ли онда кад је Мајдан на површину извукао духове дубоких украјинских подела? Или онда кад се на Криму и у источним градовима појавила сила која је могла да парира, демонстрирајући сву кртост Украјине?

Опширније...
 

Архимандрит Рафаил Карелин: О ОПАСНОСТИ БОГОСЛОВСКОГ РЕФОРМАТОРСТВА

Трећи и четврти век су били времена тринитарних спорова. Пети и осми – установљење христолошких догмата. Четрнаести век  – изјашњење односа трансцендентног и иманентног у Богу. У двадесетом веку, у вези са теософским и екуменским тежњама, модернисти су заменили догмате вере у Цркви сложеном проблематиком, у којој се појављују два задатка: засновати неверје или сумњу у постојећу историјску Цркву, и стимулисати потрагу за непостојећом црквом. Пошто је центар духовног живота Православља Евхаристија, онда и она, по логици ствари, због бољег расположења, мора да постане предмет ревизионистичке критике и успостављања нових концепција.

Опширније...
 

Милена Цмиљанић: КРИМ И КОСОВО – ДВОЈНИ СТАНДАРДИ ЗАПАДА

Крим и Косово имају доста тога заједничког: аутономне покрајине су, на својим територијама имају базе других држава, већинско становништво жели независност. Међутим имају нешто и у чему се разликују – имају различите покровитеље.

Опширније...
 

Марио Алинеи: СЛОВЕНИ СУ ОД ВАЈКАДА НА СВОЈИМ ОГРОМНИМ ПРОСТОРИМА

Пре свега морам да рашчистим једну од најапсурднијих последица традиционалне историјске хронологије, наиме ону која тврди да су Словени “стигли” касно на историјску сцену у те огромне просторе на којима данас живе. Једини логични закључак може да буде да је језичка грана Јужних Словена најстарија и да су се од ње развиле словенска западна и источна грана на различите начине и могуће је у различитим временским периодима.

Опширније...
 

Ђорђе Вукадиновић: РУСИЈА НЕ МОЖЕ ОСТАТИ ПО СТРАНИ, ОВО ЈЕ ПИТАЊЕ ПУТИНОВОГ ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА ИЛИ СМРТИ

Мислим да је у питању комбинација неспоразума и намерне зле воље у перцепцији последњих догађаја у Украјини од стране Запада и САД. Оно што је у суштини једна политичко-дипломатска мера, а то је Путинов захтев и одобрење за употребу војске од стране Савета Федерације, тумачи се као већ извршени улазак те војске, а игнорише све што је тој одлуци претходило“, каже Ђорђе Вукадиновић за Глас Русије.

Опширније...
 

Путин: У СЛУЧАЈУ ЕСКАЛАЦИЈЕ НАСИЉА ПРЕМА СТАНОВНИШТВУ РУСКОГ ГОВОРНОГ ПОДРУЧЈА У УКРАЈИНИ, РУСИЈА НЕЋЕ ОСТАТИ ПО СТРАНИ

Међународнe снаге, који испољавају појачан интерес према Украјини, треба да обуздају радикале и да саветују украјинским опозиционим активистима или онима, који су се сада нашли у Кијеву, да се дистанцирају од радикала, а не да им омогућавају да командују на територији Украјине, пошто такве активности могу да доведу до веома тешког развоја догађаја, који Русија управо покушава да спречи.

Опширније...
 

Бранко Драгаш : ЕКОНОМСКИ ПРОГРАМ ЗА СПАС СРБИЈЕ

БАНКРОТ – Први сам пре пет година изашао са предлогом да се прогласи банкрот државних финансија Србије. Када сам то написао и рекао у једној емисији, јавност је остала запрепашћена. Зашто? Србија је већ банкротирала, али нико то не сме отворено да каже. Лажемо се непрестално. Одлучио сам да прекинем ту колективну лаж.

Опширније...
 

Душан Пророковић: ДА ЛИ СЕ ПРЕРАЧУНАО АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ?

Прва асоцијација на негдашње познанство са Александром Вучићем су: „фокус групе“. Још пре десет година он се, наиме, до те мере био специјализовао за „читање“ истраживања јавног мњења и „препознавање“ пулса „фокус група“  да је у сваком тренутку напамет знао шта у ком месту треба обавезно рећи, а шта никако не споменути, како се обратити којој категорији становништва и шта говорити са скупштинске говорнице у које време. Још тада је био један од најбољих (ако не и најбољи) у држави у овом послу.

Опширније...
 

Слободан Рељић: ЛАЖ СЕ ШИРИ КАО КАРЦИНОМ

Грађанин не верује ни да је судство независно, ни да се лекари држе Хипократове заклетве, ни да је храна коју једемо здрава, ни да мафија није стигла до врхова власти

Опширније...
 


Страна 235 од 284

Ко је присутан

Имамо 96 гостију на мрежи
trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 3497842

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

Зидни календари
са иконама у златотиску за 2019. годину
већи - Б3 и мањи - Б4

10914

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.